EN
Sosyal Program

III. Uluslararası İlişkiler Sempozyumu konuklarına, kayıp bir medeniyetin izlerini sürmek ve tarihe tanıklık etmiş bir şehri keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Katılımcılar için hazırlanan iki alternatif programdan birincisi Ani Harabeleri Gezisi (Türkiye), ikincisi ise Ahıska Gezisidir (Gürcistan). Her iki gezi programı da gerek ulusal gerek uluslararası jeopolitik önemi yüksek olan destinasyonlardan oluşmaktadır.

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri, tarihi zenginlikleri ve mistik atmosferi ile ünlüdür. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu antik şehir, tarihin derinliklerine yolculuk yapma fırsatı sunuyor. Ani, 10. yüzyılda Ermeni Bagratuni Krallığı'nın başkenti olarak kuruldu ve Orta Çağ’da büyüdü. Ancak, zaman içinde unutuldu ve terk edildi. Şimdi bu muazzam tarihi yer, ziyaretçilere eşsiz bir deneyim sunuyor.

 

Ani Harabeleri antik kenti Milattan Önce 3000 yılına kadar dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. 3600 yıldan beridir insanlığa hizmet eden bu tarihi nokta; aynı zamanda da İpek Yolu’nun geçiş güzergahında yer almaktadır. Kars ili sınırları içerisinde bulunan Ani Harabeleri, binlerce yıllık insanlık tarihinin en önemli miraslarından bir tanesi olarak görülmektedir. Anadolu genelinde yer alan ilk Türk camisi, bu mirasın nadide parçalarından biridir. Asi Nehrini arkanıza alarak bir fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin, deriz.

 

Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani arkeolojik alanı, 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi. Kars'ın 44 kilometre doğusunda, Ocaklı köyü bitişiğindeki Ani, “İpek Yolu üstündeki 100 bin nüfuslu Krallar Diyarı” olarak bilinir. Çağlar boyu farklı kültür ve uygarlıklara beşiklik etmesiyle tarihe geçmiştir. Ani, önemini Arpaçay ve Alacasu vadilerine hâkim yüksek bir kayalığa kurulu güvenlikli konumuna borçludur. İpek Yolu’nun Anadolu’daki ilk konaklama merkezi olduğu için, dönemin ünlü bir ticaret merkezidir. Zengin ve kozmopolit bir Orta Çağ kenti olarak bilinen Ani'nin en eski tarihinin M.Ö. 5000 yıllarına uzandığı düşünülmektedir. Harabeleri görmek için yürümeniz gerekecek. Belki biraz yorulacaksınız. Ancak buna değecek.

Ani Gezisi Detayları
Tarih: 24.11.2023
Toplanma Yeri: Yenisey Yerleşkesi ve Kent Merkezi
Ücret: Ücretsiz
Gezi Süresi: Tam Gün
Program: Program, Ani Harabelerini ve Kars şehir merkezini kapsamaktadır.

Ahıska Gezisi

Ahıska'yı ziyaret etmek, sadece güzel manzaranın tadını çıkarmak değil, aynı zamanda tarihi bir yolculuğa çıkmaktır.

Kadim bir Türk yurdu olan Ahıska, bugün Gürcistan sınırları içinde kalmış sakin ve gözden uzak bir yerdir. Derin bir tarih ve kültürel zenginlik barındıran bu şehir, Gürcistan'ın güneybatısında, Türkiye sınırına yakın bir bölgede yer alır. Ancak bu, sadece coğrafi bir tanımdır. Aslında Ahıska, Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Ahıska Türkleri 1944 yılında Sovyetler Birliği tarafından gerçekleştirilen sürgünle bu topraklardan ayrılana dek bölgenin sosyo-kültürel yaşamını biçimlendiriş, siyasi ve iktisadi düzenini belirlemiştir. Bu acı dolu tarih, Osmanlı Devleti’nin bakiyesi olan Ahıska Türklerinin hikayesinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

 

Ahıska gezisinde Borjomi'yi de keşfedecek ve unutulmaz anılar biriktireceğiz. Borjomi, doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve sağlık açısından önemli kaynaklarıyla ünlü olan Gürcistan'ın gizli cennetlerinden biridir.

 

Ahıska Gezisi Detayları
Tarih: 24.11.2023.
Toplanma Yeri: Yenisey Yerleşkesi ve Kent Merkezi.
Ücret: 750 TL
Gezi Süresi: Tam Gün.
Program: Program, Ahıska Şehri ve Borjomi gezisini kapsamaktadır.

İletişim

Adres: Ardahan Üniversitesi, Ardahan/Türkiye

Sekreterya: Dr. Öğr. Üyesi Niyazi İpek

Eposta: niyaziipek@ardahan.edu.tr

Telefon: +90533 030 05 23